Przedstawiam proste i niewymagające ciasto. Dobre dla początkujących, bo zawsze wychodzi. Dzięki przyprawom korzennym może być alternatywą dla np. świątecznego piernika.
Składniki (blacha 26x28 cm):
Ciasto:
300 g startej marchewki (na drobnych oczkach)
250 g mąki
180 g cukru
ok. 200 ml oleju
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego / wanilinowego (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy korzennej
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
ok. 100 g z grubsza posiekanych orzechów włoskich
ok. 50 g wiórków kokosowych
Krem:
500 ml śmietany kremówki
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
ok. 50 g posiekanych orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Do misy miksera wbijam jajka, dosypuję cukier, cukier waniliowy i ubijam ok. 3-4 min. Następnie stopniowo dolewam olej, a w kolejnym kroku mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawy: sól, cynamon i przyprawę korzenną. Na sam koniec, ciągle mieszając, dodaję marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe.
Wyrobione ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę przez 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Do przygotowania kremu używam produktów w temperaturze pokojowej.
Do misy miksera wlewam śmietanę kremówkę i dodaję serek mascarpone. Ubijam chwilę razem, aż masa zgęstnieje, uważając by nie robić tego za długo, bo krem się zważy. Dodaję cukier i jeszcze chwilę ostrożnie mieszam po czym wkładam do lodówki do schłodzenia.
Po wystudzeniu ciasta, przekrajam je w poprzek na dwa blaty. Jeden smaruję połową kremu, nakładam drugi i jego również smaruję pozostałą częścią kremu. Dla dekoracji posypuję wierzch posiekanymi orzechami.
o rany ale przepysznie wygląda to ciasto
OdpowiedzUsuńA smakuje jeszcze lepiej, polecam :)
Usuń