niedziela, 11 października 2020

Cukinia faszerowana szynką, pieczarkami i serem

Przedstawiam danie dobre na liczne okazje: obiady, kolacje, imprezy. Proste w wykonaniu, a jednocześnie dość efektowne.




 Składniki (na 6 porcji):


3 średnie cukinie

500 g pieczarek

1 większy pomidor

2 średnie cebule

2 średnie papryki

200 g wędzonej szynki

150 g tartego sera

ulubione przyprawy, u mnie: oregano, czubrica zielona

sól, pieprz

tłuszcz do smażenia


Sposób wykonania:

Wszystkie składniki farszu: pieczarki, szynkę, pomidora, paprykę i cebulę kroję w kostkę. Następnie kolejno smażę na patelni. Najpierw szynkę, następnie cebulę do zeszklenia, pieczarki aż odparuje woda i na koniec dorzucam paprykę oraz pomidora. Kiedy całość się poddusi dodaję przyprawy i jeszcze chwilę przesmażam.


Cukinię dokładnie myję, przekrawam wzdłuż, wydrążam środek (miąższ z pestkami) i odrobinę solę. W powstałe miejsce nakładam farsz i wierzch posypuję startym serem. Tak przygotowane cukinie przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz