Składniki (na 6 porcji):
3 średnie cukinie
500 g pieczarek
1 większy pomidor
2 średnie cebule
2 średnie papryki
200 g wędzonej szynki
150 g tartego sera
ulubione przyprawy, u mnie: oregano, czubrica zielona
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki farszu: pieczarki, szynkę, pomidora, paprykę i cebulę kroję w kostkę. Następnie kolejno smażę na patelni. Najpierw szynkę, następnie cebulę do zeszklenia, pieczarki aż odparuje woda i na koniec dorzucam paprykę oraz pomidora. Kiedy całość się poddusi dodaję przyprawy i jeszcze chwilę przesmażam.
Cukinię dokładnie myję, przekrawam wzdłuż, wydrążam środek (miąższ z pestkami) i odrobinę solę. W powstałe miejsce nakładam farsz i wierzch posypuję startym serem. Tak przygotowane cukinie przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę przez ok 25-30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz