poniedziałek, 5 października 2020

Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

 Przedstawiam proste i niewymagające ciasto. Dobre dla początkujących, bo zawsze wychodzi. Dzięki przyprawom korzennym może być alternatywą dla np. świątecznego piernika.




Składniki (blacha 26x28 cm):

Ciasto:

300 g startej marchewki (na drobnych oczkach)

250 g mąki

180 g cukru

ok. 200 ml oleju

3 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego / wanilinowego (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka przyprawy korzennej

1 łyżeczka cynamonu

szczypta soli

ok. 100 g z grubsza posiekanych orzechów włoskich

ok. 50 g wiórków kokosowych


Krem:

500 ml śmietany kremówki

250 g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru


Dekoracja:

ok. 50 g posiekanych orzechów włoskich


Sposób przygotowania:

Do misy miksera wbijam jajka, dosypuję cukier, cukier waniliowy i ubijam ok. 3-4 min. Następnie stopniowo dolewam olej, a w kolejnym kroku mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawy: sól, cynamon i przyprawę korzenną. Na sam koniec, ciągle mieszając, dodaję marchewkę, orzechy i wiórki kokosowe.

Wyrobione ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekę przez 45 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

 Do przygotowania kremu używam produktów w temperaturze pokojowej. 

Do misy miksera wlewam śmietanę kremówkę i dodaję serek mascarpone. Ubijam chwilę razem, aż masa zgęstnieje, uważając by nie robić tego za długo, bo krem się zważy. Dodaję cukier i jeszcze chwilę ostrożnie mieszam po czym wkładam do lodówki do schłodzenia.


Po wystudzeniu ciasta, przekrajam je w poprzek na dwa blaty. Jeden smaruję połową kremu, nakładam drugi i jego również smaruję pozostałą częścią kremu. Dla dekoracji posypuję wierzch posiekanymi orzechami.



2 komentarze: