piątek, 1 maja 2020

Kotlety mielone inaczej (z Ajvarem)

Kiedyś podawałam już przepis jak urozmaicić klasyczne kotlety mielone dodatkiem musztardy.
Tym razem wersja z bałkańską pastą warzywną - Ajvarem.


Składniki (na ok. 8-10szt.):

0,5kg mięsa mielonego (najczęściej używam wieprzowego z szynki)
1 jajko
2 łyżki ajvaru pikantnego
1 bułka namoczona w mleku (jeśli nie mam to dodaję namoczonej bułki tartej)
Sól, pieprz do smaku
Bułka tarta
Tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, dodajemy ajvar, namoczoną bułkę, sól, pieprz i mieszamy dłonią do momentu uzyskania jednolitej masy. Wyrabiać powinno się ok. 5-10 min. - im dłużej tym kotlety będą smaczniejsze.
Z tak przygotowanego mięsa formujemy kotleciki - ja roluję je w kulkę i lekko spłaszczam.
Na talerz wysypujemy trochę bułki tartej i obtaczam w niej kotlety, które następnie smażę z obu stron na mocno rozgrzanym tłuszczu na patelni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz