sobota, 9 maja 2020

Mizeria na kilka sposobów (z cukrem i bez)


Ile rodzin tyle wersji przygotowywania mizerii. Poniżej podaję 3 które najczęściej goszczą w moim domu. Można ją przygotować zarówno z ogórków gruntowych jak i zwykłych - szklarniowych.


Składniki:

Wersja 1:

Ogórki ok. 0,5 kg
Śmietana 18% 200ml
Sól
Pieprz

Wersja 2:

Ogórki ok. 0,5kg
Śmietana 18% 200ml
Sól
Pieprz
Ocet

Wersja 3:

Ogórki ok/ 0,5kg
Śmietana 18% 200ml
Sól
Pieprz
Ocet
Cukier

Opcjonalnie: koperek

Sposób przygotowania:

Ogórki szatkujemy bądź kroimy na cienkie plasterki i umieszczamy w misce. Solimy do smaku i zostawiamy na ok. 15min aż trochę puszczą wodę. Następnie dodajemy śmietanę oraz pieprz i mieszamy. Na tym kończymy jeśli chcemy przygotować najbardziej podstawową wersję mizerii.

W kolejnej wersji dodajemy ok. łyżeczkę octu i mieszamy.

W ostatniej wersji powtarzamy wszystkie wcześniejsze etapy i dosypujemy pół łyżeczki cukru i mieszamy.

Do wszystkich wersji można opcjonalnie dodać posiekany koperek.

Smacznego!

1 komentarz: