Ile rodzin tyle wersji przygotowywania mizerii. Poniżej podaję 3 które najczęściej goszczą w moim domu. Można ją przygotować zarówno z ogórków gruntowych jak i zwykłych - szklarniowych.
Składniki:
Wersja 1:
Ogórki ok. 0,5 kg
Śmietana 18% 200ml
Sól
Pieprz
Wersja 2:
Ogórki ok. 0,5kg
Śmietana 18% 200ml
Sól
Pieprz
Ocet
Wersja 3:
Ogórki ok/ 0,5kg
Śmietana 18% 200ml
Sól
Pieprz
Ocet
Cukier
Opcjonalnie: koperek
Sposób przygotowania:
Ogórki szatkujemy bądź kroimy na cienkie plasterki i umieszczamy w misce. Solimy do smaku i zostawiamy na ok. 15min aż trochę puszczą wodę. Następnie dodajemy śmietanę oraz pieprz i mieszamy. Na tym kończymy jeśli chcemy przygotować najbardziej podstawową wersję mizerii.
W kolejnej wersji dodajemy ok. łyżeczkę octu i mieszamy.
W ostatniej wersji powtarzamy wszystkie wcześniejsze etapy i dosypujemy pół łyżeczki cukru i mieszamy.
Do wszystkich wersji można opcjonalnie dodać posiekany koperek.
Smacznego!
Mniam,dzieki za nowe wariacje tej potrawy ;-)
OdpowiedzUsuń