środa, 6 maja 2015

Pierś z kurczaka w sosie jogurtowo-koperkowym

Wiosna to dla mnie czas w którym częstotliwość używania koperku czy szczypiorku zdecydowanie wzrasta. Najczęściej objawia się to w dodawaniu wyżej wymienionych składników do tłuczonych ziemniaków z masłem lub przeróżnych sosach. Ten zaprezentowany poniżej podbił moje serce połączeniem kwaśnego posmaku jogurtu ze świeżym koperkiem. Do tego na przełamanie smaku, słodka obiadowa marchewka, na którą przepis pojawi się za kilka dni.


Składniki (na 2-3 osoby):

podwójna pierś z kurczaka
jogurt naturalny 400g
pęczek koperku
tłuszcz do smażenia
łyżka mąki
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Umytą i osuszoną pierś kroję na mniejsze części. Smażę na patelni aż zrobi się biała. Podlewam odrobiną wody i duszę na małym ogniu pod przykryciem, aż będzie miękka. W międzyczasie myję i siekam koperek. Gdy nadmiar płynu odparuje z patelni, dodaję jogurt i pokrojony koperek. Mieszam by składniki się połączyły, a następnie duszę jeszcze chwilę. Przyprawiam sos solą i pieprzem, a później zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.

Smacznego :)


3 komentarze: