Tak przygotowana marchewka to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jej słodki smak doskonale komponuje się z większością dań mięsnych. W ostatnim opublikowanym przepisie była przełamaniem dla kwaśnego posmaku sosu jogurtowo-koperkowego.
Składniki (na 2-3 porcje):
2 większe marchewki
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżka margaryny do smażenia
1 łyżka mąki
Sposób wykonania:
Obraną i umytą marchewkę kroję w niezbyt grube talarki, po czym przekładam do garnka i zalewam wodą (tylko by ją przykryć). Gotuję do miękkości. W międzyczasie na patelni rozpuszczam tłuszcz, wsypuję mąkę i robię zasmażkę. Gdy marchewka będzie gotowa dodaję do niej zasmażkę. Zostawiam jeszcze chwilę na ogniu by wszystko się razem połączyło.
Smacznego :)
Ja również uwielbiam taką marchewkę w postaci dodatku do obiadu. Często robię również w połączeniu w groszkiem.
OdpowiedzUsuń