czwartek, 31 stycznia 2013

18. Chleb z ziemniakami

Dzięki dodaniu do chleba ugotowanych ziemniaków, staje się on lekko wilgotny i dłużej zachowuje świeżość. Dodatkowo jego kolor jest bardziej żółty. Z podanego poniżej przepisu wychodzi duży bochenek, aczkolwiek jeśli będę robić ten chleb jeszcze raz w przyszłości, to podzielę go na dwa ;) 



Składniki:

300 g ugotowanych ziemniaków
600 g mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
190 ml letniej wody
jajko
4 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżki soli

Sposób przygotowania:

Ugotowane (i osolone) ziemniaki, gdy będą jeszcze lekko ciepłe, przecisnąć przez praskę.
Do dużej miski wsypać mąkę i zrobić w niej wgłębienie, do którego wkruszyć drożdże, dolać wodę i wsypać cukier. Składniki delikatnie zamieszać i przysypać mąką z brzegów miski. Przykryć ściereczką i odstawić na 10min w ciepłe miejsce.
Dodać jajko, olej, sól, ziemniaki i zagnieść ciasto. Ponownie zakryć je ściereczką i odstawić, tym razem na 45min, w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ponownie wyrobić ciasto, uformować z niego chlebek i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bochenek ponacinać w kilku miejscach nożem, by nie pękł podczas pieczenia. Posypać mąką i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia na 30min.
Piec około 1h w nagrzanym do 200° C piekarniku.
Gdy chlebek będzie gotowy, przełożyć na kratkę i pozostawić do ostygnięcia.

Przepis dodaję do akcji "Chleb domowy":

Chleb domowy

Smacznego

9 komentarzy:

  1. fajny chleb; ja sie chyba muszę odważyc i tez upiec

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam :) Pieczenie własnego chleba to ogromna przyjemność :)

      Usuń
  2. świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków nie zjedzonych na obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak domowej roboty chlebek:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. 50 dkg drożdży - pół kilograma?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście chodzi o 50 g. Do przepisu wkradł się mały chochlik.

      Usuń
  5. mniam! Sklepowe niech się schowają

    OdpowiedzUsuń