sobota, 24 października 2020

Makaron z sosem śmietanowym z brokułami

 

 Bomba kaloryczna, ale warta grzechu. Idealne połączenie brokuł i czosnku (duuużo czosnku ;) ).



Składniki (na ok. 6 porcji):

1 brokuł
3-4 ząbki czosnku
200 g makaronu (u mnie wstążki)
400 ml śmietanki 30%
1 średnia cebula
ok. 150 g szynki wędzonej
1 łyżka mąki + odrobina wody
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron gotuję według instrukcji na opakowaniu. 
Brokuł dzielę na mniejsze różyczki, następnie gotuję ok. 10 min.  w lekko osolonej wodzie, odcedzam.

Cebulę oraz szynkę kroję w drobną kostkę. Na patelni szklę cebulę, dodaję szynkę i chwilę smażę. Dolewam śmietankę, przeciskam przez praskę czosnek i doprawiam solą oraz pieprzem. W szklance mieszam dokładnie mąkę z odrobiną wody, po czym wlewam mieszankę na patelnie. Dokładnie mieszam, aż sos zgęstnieje.
Dodaję brokuł, makaron i mieszam wszystko razem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz