sobota, 17 października 2020

Krokiety z serem i pieczarkami


Pierwszy, z obiecanej serii, pomysł na farsz do krokietów. Chyba mój ulubiony, koniecznie z dużą ilością sera mozzarella.



Składniki (na ok. 14 krokietów, średnica patelni 22 cm):

Naleśniki:
200 g mąki
200 ml wody gazowanej
400 ml mleka
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki oleju

Farsz:
ok. 500 g pieczarek
ok. 150 g startego sera (ulubionego: żółty, mozzarella itp.)
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

Dodatkowo:
jajko
bułka tarta

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na naleśniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam ręcznie lub przy użyciu miksera.
Gotową masę odstawiam na ok. 30 min.

Rozgrzewam patelnię i smażę bez tłuszczu cienkie naleśniki. 

Pieczarki obieram (lub dokładnie myje, co kto woli) i ścieram na tarce. Cebulę szatkuję.
Rozgrzewam patelnię z tłuszczem, szklę cebulę i dodaję pieczarki. Doprawiam solą i pieprzem. Smażę, co jakiś czas mieszając, do momentu odparowania wody. Farsz lekko studzę.

Teraz na naleśniki nakładam farsz i posypuję go startym serem. Zwijam krokieta, zaginam dół oraz brzegi lekko do środka, a następnie całość roluję.

Tak przygotowane krokiety obtaczam w rozkłóconym jajku (może być z dodatkiem soli i pieprzu) i bułce tartej. Smażę na patelni do momentu uzyskania złotego koloru z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz