Ta wersja krokietów idealnie sprawdzi się z barszczem czerwonym.
Składniki (na ok. 14 krokietów, średnica patelni 22 cm):
Naleśniki:
200 g mąki
200 ml wody gazowanej
400 ml mleka
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki oleju
Farsz:
250 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia
Dodatkowo:
jajko
bułka tarta
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na naleśniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam ręcznie lub przy użyciu miksera.
Gotową masę odstawiam na ok. 30 min.
Rozgrzewam patelnię i smażę bez tłuszczu cienkie naleśniki.
Kapustę kiszoną przepłukuję wodą do momentu uzyskania odpowiedniego smaku. Jeśli lubimy bardzo kwaśną można w ogóle pominąć ten krok. Następnie przekładam ją do garnka, zalewam wodą do przykrycia i gotuję do miękkości.
Pieczarki obieram i ścieram na tarce lub drobno kroję (preferuję pierwszą opcję). Cebulę kroję w drobną kostkę.
Rozgrzewam patelnię z tłuszczem, cebulę szklę, a następnie dodaję pieczarki i smażę do momentu odparowania z nich wody.
Kiedy kapusta się ugotuje, odcedzam ją, studzę, a następnie kroję na mniejsze części. Do kapusty dodaję ostudzone pieczarki, doprawiam solą i pieprzem po czym dokładnie mieszam. Farsz gotowy.
Teraz na każdy naleśnik nakładam farsz. Zwijam krokieta, zaginam dół oraz brzegi lekko do środka, a następnie całość roluję.
Tak przygotowane krokiety obtaczam w rozkłóconym jajku (może być z dodatkiem soli i pieprzu) i bułce tartej. Smażę na patelni do momentu uzyskania złotego koloru z każdej strony.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz