piątek, 15 maja 2020

Placki ziemniaczane

Tym razem bazowy przepis na chrupiące placki ziemniaczane.
Idealne do jedzenia z cukrem (wtedy bez cebuli i czosnku) oraz wszelkiego rodzaju sosami.


Składniki (na ok. 10-12 szt.):

ok. 1 kg ziemniaków
2 jajka
szczypta soli
2-3 łyżki mąki

opcjonalnie: 1 cebula i 1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki. Następnie przekładam masę na sitko i pozostawiam na chwilę by odciekła do miski.

Po pewnym czasie starte ziemniaki przekładam do docelowej miski, w której będę przygotowywać ciasto, wbijam 2 jajka, dodaję sól i mąkę. Opcjonalnie można zetrzeć jeszcze obraną cebulę i czosnek.
Teraz wracam do miski ,do której odciekały ziemniaki i delikatnie wylewam wodę. Skrobię ziemniaczaną, która zebrała się pod nią dodaję do ciasta.
Wszystko dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam tłuszcz i smażę placki z obu stron na złoty kolor.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz