piątek, 23 czerwca 2017

Szparagi z boczkiem z patelni grillowej




Składniki:

pęczek zielonych szparagów (10-12szt.)
boczek w plastrach, najlepiej wędzony, tyle plastrów ile szparagów
tłuszcz do smażenia
co prawda to nie składnik, ale fajnie jakbyście jeszcze mieli patelnię grillową



Sposób wykonania:

   Jak mi Angelika powiedziała, że przygotujemy szparagi z boczkiem, to się zacząłem zastanawiać co to są te szparagi i czym to się je, bo fasolkę szparagową to i owszem znam, więc a nuż podobne to to. Ale jednak nie. I tak oto poznałem nowe - całkiem smaczne przyznam - warzywo. A mało tego, że smaczne to i mądre o czym zaraz.

   Także po kolei, bierzemy takiego dziada i odłamujemy mu twardą końcówkę, Angelika twierdzi, że tenże szparag sam "wie" w którym miejscu ma pęknąć, by było najlepiej, więc jak mówiłem - mądrala. I tak ze wszystkimi sztukami. I tutaj uwaga, że zielonych szparagów nie trzeba obierać w przeciwieństwie do białych, więc kolejny punkt dla tego sympatycznego koleżki. NO ale dalej, szparagi obgotowujemy przez 5 minut w wysokim garnku. Wyławiamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie owijamy w boczek i jak już będą gotowe to chlast je na patelnię grillową (nie wiem czy na zwykłej by ten numer przeszedł). No i tak smażymy, aż się zarumienią i gotowe.

   Hop na talerz i wsuwamy :D Zadziwiająco dobre :)


2 komentarze:

  1. Wyglądają przepysznie, chyba już wiem co zaserwuję na następnym grillu :)
    jvstvnamaria

    OdpowiedzUsuń
  2. Tego na grillu jeszcze nie było, czas nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń