Składniki:
pęczek zielonych szparagów (10-12szt.)
boczek w plastrach, najlepiej wędzony, tyle plastrów ile szparagów
tłuszcz do smażenia
co prawda to nie składnik, ale fajnie jakbyście jeszcze mieli patelnię grillową
co prawda to nie składnik, ale fajnie jakbyście jeszcze mieli patelnię grillową
Sposób wykonania:
Jak mi Angelika powiedziała, że przygotujemy szparagi z boczkiem, to się zacząłem zastanawiać co to są te szparagi i czym to się je, bo fasolkę szparagową to i owszem znam, więc a nuż podobne to to. Ale jednak nie. I tak oto poznałem nowe - całkiem smaczne przyznam - warzywo. A mało tego, że smaczne to i mądre o czym zaraz.
Także po kolei, bierzemy takiego dziada i odłamujemy mu twardą końcówkę, Angelika twierdzi, że tenże szparag sam "wie" w którym miejscu ma pęknąć, by było najlepiej, więc jak mówiłem - mądrala. I tak ze wszystkimi sztukami. I tutaj uwaga, że zielonych szparagów nie trzeba obierać w przeciwieństwie do białych, więc kolejny punkt dla tego sympatycznego koleżki. NO ale dalej, szparagi obgotowujemy przez 5 minut w wysokim garnku. Wyławiamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie owijamy w boczek i jak już będą gotowe to chlast je na patelnię grillową (nie wiem czy na zwykłej by ten numer przeszedł). No i tak smażymy, aż się zarumienią i gotowe.
Hop na talerz i wsuwamy :D Zadziwiająco dobre :)
Także po kolei, bierzemy takiego dziada i odłamujemy mu twardą końcówkę, Angelika twierdzi, że tenże szparag sam "wie" w którym miejscu ma pęknąć, by było najlepiej, więc jak mówiłem - mądrala. I tak ze wszystkimi sztukami. I tutaj uwaga, że zielonych szparagów nie trzeba obierać w przeciwieństwie do białych, więc kolejny punkt dla tego sympatycznego koleżki. NO ale dalej, szparagi obgotowujemy przez 5 minut w wysokim garnku. Wyławiamy je i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie owijamy w boczek i jak już będą gotowe to chlast je na patelnię grillową (nie wiem czy na zwykłej by ten numer przeszedł). No i tak smażymy, aż się zarumienią i gotowe.
Hop na talerz i wsuwamy :D Zadziwiająco dobre :)
Wyglądają przepysznie, chyba już wiem co zaserwuję na następnym grillu :)
OdpowiedzUsuńjvstvnamaria
Tego na grillu jeszcze nie było, czas nadrobić :)
OdpowiedzUsuń