Smażony ryż z marchewką to bardzo proste i szybkie danie. Sprawdzi się w momencie gdy po powrocie do domu okazuje się, że lodówka świeci pustkami, a chęci na pójście na zakupy brak. Może być podany jako osobne danie lub dodatek do kurczaka czy wieprzowiny przygotowanej w azjatyckim stylu.
Składniki (2 porcje):
100g białego ryżu
1 duża marchewka
2 jajka
1 niewielka cebula
2 łyżki sosu sojowego
sól, pieprz, czosnek granulowany
tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania:
Ugotowany według instrukcji na opakowaniu ryż odcedzam i zostawiam do przestygnięcia. Cebulę kroję w drobną kostkę, a marchewkę ścieram na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewam tłuszcz, dodaję cebulę, a gdy się zeszkli marchewkę. Po 3-4 minutach dorzucam ryż, przyprawiam sosem sojowym, solą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym i mieszam. Chwilę przesmażam i na sam koniec wbijam jajka. Mieszam by obtoczyły inne składniki do czasu aż się zetną.
Smacznego :)
Super uwielbiam takie dania są pyszne :)
OdpowiedzUsuńTaki ryz to świetny dodatek do wielu dań
OdpowiedzUsuńPycha :)
OdpowiedzUsuńSuper dodatek do warzyw czy mięska!
OdpowiedzUsuńSzybko i smacznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na szybki obiad :)
OdpowiedzUsuń