środa, 28 sierpnia 2013

31. Kurczak z ryżem w sosie curry

Gdy nie mam czasu bądź pomysłu na gotowanie sięgam po ten sprawdzony już wielokrotnie sposób na szybki i smaczny obiad. Polecam :)



Składniki:

 podwójna pierś z kurczaka
dwie ugotowane torebki ryżu (w moim przypadku parboiled)
pół szklanki bulionu drobiowego
2 łyżeczki curry
2 łyżki oliwy z oliwek + odrobina do smażenia
sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pokroić w dowolne, mniejsze kawałki (kostkę/plastry), przełożyć do miski. Dodać oliwę z oliwek, curry i doprawić solą - całość dobrze wymieszać i zostawić na jakiś czas w lodówce.
Następnie podsmażyć przygotowanego kurczaka na niewielkiej ilości oliwy. Gdy się zarumieni, dodać bulion drobiowy i ugotowany ryż. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem ok. 15 min.


Smacznego

4 komentarze: