Pogoda na zewnątrz coraz częściej przywołuje na myśl wakacyjny klimat, a jak wakacje to i lody :) Co powiecie na samodzielnie przygotowane lody o smaku jakim tylko zapragniecie? Przedstawiam Wam dwa bazowe przepisy z którymi możecie poeksperymentować i dodać do nich ulubione składniki, by stworzyć swoją własną kompozycję smakową. Ja tym razem postawiłam na lody śmietankowo-likierowo-tiramisu ;)
Sposób I
Składniki:
2 jajka
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru (w oryginalnym przepisie było 6, ale według mnie lody są wtedy za słodkie)
1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
Sposób przygotowania:
W pierwszej misce ubić białka z 2 łyżkami cukru, w drugiej śmietanę, a w trzeciej żółtka z pozostałym cukrem oraz wodą. Zawartości wszystkich misek połączyć i przełożyć do plastikowego pojemniczka. Zamrażać conajmniej 12h.
Sposób II (u mnie w wersji dla dorosłych ;) ) :
Składniki:
2 jajka
1,5 łyżki cukru
opakowanie bitej śmietany w proszku typu Śnieżka
200 ml mleka
opcjonalnie: likier o smaku tiramisu - wg. upodobań, w moim przypadku sporo :)
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno, gdy to nastąpi dodać cukier i ubić jeszcze raz. Żółtka utrzeć i delikatnie dodać do piany z białek. Wymieszać i odstawić. Do drugiej miski wlać mleko i wsypać bitą śmietanę w proszku. Obie masy połączyć. (Ja do takiej bazy lodowej dodałam jeszcze sporą ilość likieru tiramisu). Całość prełożyć do plastikowego pojemniczka i zamrażać conajmniej 12h.
Sposób I
Składniki:
2 jajka
200 ml śmietanki 30%
4 łyżki cukru (w oryginalnym przepisie było 6, ale według mnie lody są wtedy za słodkie)
1 łyżka przegotowanej ciepłej wody
Sposób przygotowania:
W pierwszej misce ubić białka z 2 łyżkami cukru, w drugiej śmietanę, a w trzeciej żółtka z pozostałym cukrem oraz wodą. Zawartości wszystkich misek połączyć i przełożyć do plastikowego pojemniczka. Zamrażać conajmniej 12h.
Sposób II (u mnie w wersji dla dorosłych ;) ) :
Składniki:
2 jajka
1,5 łyżki cukru
opakowanie bitej śmietany w proszku typu Śnieżka
200 ml mleka
opcjonalnie: likier o smaku tiramisu - wg. upodobań, w moim przypadku sporo :)
Sposób przygotowania:
Białka ubić na sztywno, gdy to nastąpi dodać cukier i ubić jeszcze raz. Żółtka utrzeć i delikatnie dodać do piany z białek. Wymieszać i odstawić. Do drugiej miski wlać mleko i wsypać bitą śmietanę w proszku. Obie masy połączyć. (Ja do takiej bazy lodowej dodałam jeszcze sporą ilość likieru tiramisu). Całość prełożyć do plastikowego pojemniczka i zamrażać conajmniej 12h.
O! Muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńZastanawiam się, jak ta pierwsza wersja smakowałaby z pistacjami... :)
Dwie wersje jak dla mnie idealne
OdpowiedzUsuńJak byłam dzieckiem to często robiłam domowe lody, teraz jakoś o tym zapomniałam, ale czas do tego wrócić :-)
OdpowiedzUsuń