niedziela, 14 kwietnia 2013

25. A'la bounty

Wiem, że dawno nie pisałam i zaniedbałam bloga. Jest mi z tego powodu strasznie wstyd.
Wracam jednak z supersłodkim przepisem dla wszystkich miłośników batoników Bounty! 



Składniki:

200 g wiórków kokosowych
100 ml śmietany 30%
70 g cukru pudru
70 g masła
kilka kropli olejku rumowego
tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Wiórki kokosowe połączyć z cukrem pudrem. W garnku podgrzać śmietanę z masłem, do momentu aż się rozpuści. Przyotowaną miksturę przelać do wiórek, dodać olejek rumowy i porządnie wymieszać.
Teraz najbardziej nieprzyjemna (jak dla mnie) część: z powstałej masy uformować kuleczki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane należy przełożyć na papier do pieczenia i przykryć folią aluminiową, po czym schłodzić w lodówce, zostawiając na co najmniej godzinę.
Po tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i obtoczyć w niej każdą kuleczkę (ja użyłam do tego wykałaczek).
Przełożyć na papier i odstawić w chłodne miejsce (może być lodówka) aby czekolada stwardniała.
Smacznego

3 komentarze:

  1. pyszności:) robiłam podobne w foremkach do czekoladek:D

    OdpowiedzUsuń
  2. Co ja bym dała za taką pyszną kuleczkę ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł na domowe czekoladki :-)

    OdpowiedzUsuń