Likier kukułkowy był moim pierwszym eksperymentem w produkcji własnych nalewek. Efekt okazał się na tyle satysfakcjonujący, że bardzo chętnie i często go powtarzam. Polecam i Wam wypróbować ten zaskakująco prosty przepis na likier, który powstaje w zaledwie tydzień :)
Składniki:
300 gram kukułek
250 ml wódki
Sposób wykonania:
Kukułki włożyć do reklamówki i przy pomocy tłuczka do mięsa rozbić na drobne kawałki, które następnie przełożyć do butelki. Zalać wódką. Odstawić na kilka dni, by drobinki się rozpuściły, a smaki przegryzły. Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką.
Nieźle rozgrzewa od środka :)
OdpowiedzUsuńKiedyś robiłam bardzo często .Świetnie smakuje do nasączania biszkoptu np do tortu orzechowego
OdpowiedzUsuńAle fajny ten likier, podoba mi się:)
OdpowiedzUsuń