czwartek, 7 marca 2013

23. Bułeczki z płatkami owsianymi

Eksperymentowanie z domowym wypiekiem chleba, spodobało mi się na tyle, że postanowiłam pójść o krok dalej. Efektem tego są te pyszne, śniadaniowe bułeczki na które przepis znalazłam tutaj* .

*Serdecznie polecam Wam ten blog, mnożna znaleźć tam mnóstwo kulinarnych inspiracji. 


Składniki:

2 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
szczypta cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
100 ml wody
150 ml mleka
1 jajko
50 g roztopionego masła
40 g świeżych drożdży
dodatkowo: 1/4 szklanki płatków owsianych i jedno rozkłócone jajko do posmarowania bułeczek

Sposób przygotowania:

Mleko lekko podgrzać i przelać do wysokiego naczynia. Dodać cukier oraz drożdże i dokładnie wymieszać. Przygotowany zaczyn pozostawić na ok. 15min.
W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, płatki owsiane i sól. Dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrobić na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowane ciasto zostawić na ok 2 h do wyrośnięcia.

Gotowe ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnićę i zagnieść. Delikatnie rozwałkować i podzielić na 9 równych części. Z każdego kawałka uformować bułeczkę i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zostawić pod przykryciem na 35 min. do wyrośnięcia. 
Każdą bułeczkę posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec ok 20 min. w temperaturze 190° C

Smacznego

7 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie domowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniale wygladaja:)uwielbiam domowe pieczywo...narobilas mi strasznej ochoty:_)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bułeczki pierwsza klasa :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. i ja uwielbiam domowe bułeczki

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu i że bułeczki się udały:) Wyszły Ci piękne!:)

    OdpowiedzUsuń