Eksperymentowanie z domowym wypiekiem chleba, spodobało mi się na tyle, że postanowiłam pójść o krok dalej. Efektem tego są te pyszne, śniadaniowe bułeczki na które przepis znalazłam tutaj* .
*Serdecznie polecam Wam ten blog, mnożna znaleźć tam mnóstwo kulinarnych inspiracji.
Składniki:
2 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki płatków owsianych
szczypta cukru
1 i 1/2 łyżeczki soli
100 ml wody
150 ml mleka
1 jajko
50 g roztopionego masła
40 g świeżych drożdży
dodatkowo: 1/4 szklanki płatków owsianych i jedno rozkłócone jajko do posmarowania bułeczek
Sposób przygotowania:
Mleko lekko podgrzać i przelać do wysokiego naczynia. Dodać cukier oraz drożdże i dokładnie wymieszać. Przygotowany zaczyn pozostawić na ok. 15min.
W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę, płatki owsiane i sól. Dodać wyrośnięty zaczyn oraz pozostałe składniki. Ciasto wyrobić na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowane ciasto zostawić na ok 2 h do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnićę i zagnieść. Delikatnie rozwałkować i podzielić na 9 równych części. Z każdego kawałka uformować bułeczkę i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zostawić pod przykryciem na 35 min. do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto przełożyć na wysypaną mąką stolnićę i zagnieść. Delikatnie rozwałkować i podzielić na 9 równych części. Z każdego kawałka uformować bułeczkę i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Zostawić pod przykryciem na 35 min. do wyrośnięcia.
Każdą bułeczkę posmarować z wierzchu rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami owsianymi. Piec ok 20 min. w temperaturze 190° C
Uwielbiam takie domowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńwspaniałe!
OdpowiedzUsuńwspaniale wygladaja:)uwielbiam domowe pieczywo...narobilas mi strasznej ochoty:_)
OdpowiedzUsuńBułeczki pierwsza klasa :-)
OdpowiedzUsuńi ja uwielbiam domowe bułeczki
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, że skorzystałaś z mojego przepisu i że bułeczki się udały:) Wyszły Ci piękne!:)
OdpowiedzUsuń