Czy pamiętacie z dzieciństwa popularne masło rybne o charakterystycznym pomarańczowym kolorze?
Oto prosty przepis dzięki któremu można przypomnieć sobie jego smak :)
Oto prosty przepis dzięki któremu można przypomnieć sobie jego smak :)
Składniki:
makrela wędzona (ok. 25-30 dag)
2-3 łyżki masła
1 łyżka koncentaru pomidorowego
Sposób wykonania:
Makrelę pozbawić skóry i ości, a następnie rozdrobnić ją w miseczce. Dodać masło i koncentrat, po czym blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
1 łyżka koncentaru pomidorowego
Sposób wykonania:
Makrelę pozbawić skóry i ości, a następnie rozdrobnić ją w miseczce. Dodać masło i koncentrat, po czym blendujemy do uzyskania jednolitej masy.
Przepis dodaję do akcji "Pasty i smarowidła":
dla mnie to też smak dzieciństwa... tata w soboty robił pastę na kanapki :D teraz rzadko jadam makrelę, ale chyba pora wrócić do tego zwyczaju...
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
Mniam... smak dzieciństwa. Już wiem co jutro na kanapeczki będę jadła :)
OdpowiedzUsuńCzasami(!) robię ,nawet bardzo podobną
OdpowiedzUsuńMoja mama zawsze robiła takie masełko makrelowe, bez żadnych dodatków, pychota :-)
OdpowiedzUsuńfajna ;)) takiej jeszcze nie próbowałam
OdpowiedzUsuńIdealna do kanapeczek!
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, akurat mam makrelę w lodówce więc spróbuję.
OdpowiedzUsuńjak kupuję gotową w sklepie jest mi po niej niedobrze. Po tej będę czuła się wspaniale. Juz to czuję:)
OdpowiedzUsuńCIEKAWE JAKBY SMAKOWAŁA PASTA ZMAKRELI Z MAJONEZEM
OdpowiedzUsuńDziękuję ❤️
OdpowiedzUsuń