czwartek, 20 grudnia 2012

11. Gulasz a'la węgierski


W tak mroźny dzień jak dziś świetnie sprawdza się gulasz a'la po węgiersku, który w dużej mierze jest moim autorskim przepisem. Dlatego też nazwałam go "a'la" ;)
Dzięki temu, że dodaję do niego dużo papryki jest bardzo rozgrzewający.
Najczęściej podaję go plackami ziemniaczanymi.
Zamieszczony przepis jest na 2 osoby.

P.S. Przypominam i jednocześnie zachęcam do wzięcia udziału w organizowanym przeze mnie candy. Po szczegóły zapraszam tutaj.




Składniki:

- 1/2 kg mięsa gulaszowego (mięsa od szynki, łopatki)
- 1/2 średniej wielkości cebuli,
- 1/2 jednej czerwonej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku (lub jeśli ktoś lubi więcej),
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- sól, pieprz,
- łyżka koncentratu pomidorowego,
- olej lub inny tłuszcz do smażenia,

Sposób przygotowania:

Pokroić w drobną kostkę cebulę, a następnie mięso na mniejsze kawałki.  Z papryki usunąć pestki i pokroić w paseczki.
Do garnka wlać olej i wsypać słodką oraz ostrą paprykę w proszku. Następnie zeszklić na nim cebulę. Gdy ten efekt zostanie osiągnięty dodać mięso i dusić pod przykryciem ok. 40min. Co jakiś czas należy mieszać i ewentualnie dolać wody by gulasz się nie przypalił. Gdy mięso zrobi się na wpół miękkie dodać pokrojoną paprykę, sól, pieprz i dusić jeszcze około 10 minut, aż wszystkie składniki zrobią się miękkie. Na koniec dodać łyżkę koncentratu pomidorowego i doprawić do smaku.


Smacznego

2 komentarze:

  1. Pycha, uwielbiam takie jedzonko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Taki gulasz z papryką musi być pyszny, ja podaję z plackami z kaszy gryczanej(przepis z ,kuchni lidla,), bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń