czwartek, 29 listopada 2012

09. Chleb tostowy

Ten wpis powstaje w ekspresowym tempie z racji tego, że ostatnim czasem mam tak dużo pracy, że nie wiem w co ręce włożyć. Dlatego, bez zbędnego gadania, podaję przepis na pyszny, słodkawy chlebek tostowy ;)



Składniki:

500 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
50 g masła
1 łyżeczka soli
odrobina mleka do posmarowania chleba

Sposób przygotowania:

W średniej wielkości misce wymieszać mąkę z solą, a następnie dodać do tego mieszaninę z letniego mleka, drożdży, cukru i masła. Całość wyrobić na jednolitą, nie przywierającą do dłoni masę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie wysmarować keksówkę masłem i posypać mąką. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i znów odstawić na 30 min by się napuszyło.
Po tym czasie piec chleb ok 30 min w temperaturze 180° C.


Uwaga! Za jakiś czas planuję drobne rozdanie na blogu. Zachęcam do udziału w nim :)

Smacznego

5 komentarzy:

  1. nie piekłam nigdy chlebka tostowego, ciekawy przepis,
    pozdrawiam!
    szana :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oooooo to jest to :) zrobić trzeba :) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo zachęcająco, chyba się pokuszę taki zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. czy proporcje drożdży zostały odpowiednio podane? To 4 kostki po 100g(!)?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście chodzi o 40g, do przepisu wkradł się chochlik.

      Usuń