Ten wpis powstaje w ekspresowym tempie z racji tego, że ostatnim czasem mam tak dużo pracy, że nie wiem w co ręce włożyć. Dlatego, bez zbędnego gadania, podaję przepis na pyszny, słodkawy chlebek tostowy ;)
Składniki:
500 g mąki pszennej
250 ml letniego mleka
40 g świeżych drożdży
4 łyżki cukru
50 g masła
1 łyżeczka soli
odrobina mleka do posmarowania chleba
Sposób przygotowania:
W średniej wielkości misce wymieszać mąkę z solą, a następnie dodać do tego mieszaninę z letniego mleka, drożdży, cukru i masła. Całość wyrobić na jednolitą, nie przywierającą do dłoni masę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie wysmarować keksówkę masłem i posypać mąką. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i znów odstawić na 30 min by się napuszyło.
Po tym czasie piec chleb ok 30 min w temperaturze 180° C.
W średniej wielkości misce wymieszać mąkę z solą, a następnie dodać do tego mieszaninę z letniego mleka, drożdży, cukru i masła. Całość wyrobić na jednolitą, nie przywierającą do dłoni masę i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
W międzyczasie wysmarować keksówkę masłem i posypać mąką. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto i znów odstawić na 30 min by się napuszyło.
Po tym czasie piec chleb ok 30 min w temperaturze 180° C.
Uwaga! Za jakiś czas planuję drobne rozdanie na blogu. Zachęcam do udziału w nim :)
nie piekłam nigdy chlebka tostowego, ciekawy przepis,
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
szana :)
oooooo to jest to :) zrobić trzeba :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco, chyba się pokuszę taki zrobić :-)
OdpowiedzUsuńczy proporcje drożdży zostały odpowiednio podane? To 4 kostki po 100g(!)?
OdpowiedzUsuńOczywiście chodzi o 40g, do przepisu wkradł się chochlik.
Usuń