Nie ośmielę się nazwać mojego ciasta prawdziwym włoskim tiramisu. Jest to co najwyżej jego namiastka... ale za to bardzo smaczna namiastka! Na tyle, że do zdjęcia został tylko malutki, nadgryziony kawałek ;)
Składniki:
(na małą formę o wymiarach: 18cm x 13cm, akurat na 2 osoby ;) )
(na małą formę o wymiarach: 18cm x 13cm, akurat na 2 osoby ;) )
2 żółtka z dużych jajek
5 łyżek cukru
250 g serka mascarpone
opakowanie podłużnych biszkoptów
filiżanka mocnej kawy rozpuszczalnej
aromat rumowy
kakao do posypania (u mnie słodkie, rozpuszczalne)
Sposób przygotowania:
Przygotować filiżankę mocnej kawy i pozostawić do przestygnięcia. Gdy to nastąpi dodać aromat rumowy.
W średniej wielkości misce ubić żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać.
Połowę biszkoptów ułożyć w formie i polać kawą (należy uważać by nie nalać jej za dużo, bo biszkopty rozmiękną, a tego nie chcemy ;) ), a następnie rozsmarować na nich połowę masy. Na nią układamy drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie, smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy kakao.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.
Tiramisu....Przepis wyśmienity..... Palce lizać....
OdpowiedzUsuńmusiało być przepyszne, że tak szybko zniknęło :D
OdpowiedzUsuńwstyd się przyznać, ale ja jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam tiramisu-najwyższy czas to zmienić ;)
Widać, że było pyszne skoro tylko tyle zostało :).
OdpowiedzUsuńNamiastka namiastka, ale widać jaka dobra. Wygląda cudownie, mimo tego, że nadgryziona, że resztówka. Kurcze a ja nigdy tiramisu nie robiłam nawet ;) Trzeba to wkońcu zmienić
Usuńpycha!:D dawno nie robiłam, chyba najwyższy czas popełnic tiramisu ;) pozdrawiam!:)
OdpowiedzUsuńNa prawdę jest pyszne, polecam też często je robię :-)
OdpowiedzUsuńMoże i namiastka tiramisu, ale za to jaka smaczna :D
OdpowiedzUsuń