niedziela, 21 czerwca 2020

Kurczak w sosie pomidorowym z papryką

Obiad resztkowy z tego co znalazłam w lodówce. Fajne w nim jest to, że w miarę potrzeby można bezproblemowo wymieniać składniki na podobne.


Składniki:

podwójny filet z kurczaka
2 papryki (u mnie żółta i zielona)
puszka krojonych pomidorów (można użyć też świeżych lub koncentratu pomidorowego)
1 cebula
sól, pieprz
przyprawa włoska (lub własna mieszanka na bazie bazylii/oregano)
2 łyżki śmietany 18%  (ewentualnie łyżka mąki wymieszana z wodą)
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Kurczaka myję, odkrawam zbędny tłuszcz i błonki, kroję w kostkę, dorzucam do cebuli i smażę do uzyskania złotego koloru.
Paprykę myję, kroję w kostkę i również dodaję na patelnię. Kiedy wszystkie składniki się podsmażą wrzucam pomidory w puszce, oraz przyprawy. Pod koniec gotowania dodaję śmietanę.
Podaję z makaronem ugotowanym wg instrukcji na opakowaniu.

1 komentarz:

  1. Kruszyna Królewski8 lipca 2020 17:02

    Ja to bym jeszcze chili dodał. Spoko przepis.

    OdpowiedzUsuń