piątek, 14 sierpnia 2015

Ucierane ciasto z wiśniami i orzechową kruszonką by effa

Czy Wy też tak macie, że brakuje Wam doby na wszystkie sprawy jakimi wypadałoby się zająć? Nie wiem jak to się dzieje, ale ostatnim czasem dni upływają mi jeszcze szybciej niż zazwyczaj.
To ciasto zrobiłam już jakiś czas temu, a dopiero teraz znalazłam chwilę by usiąść i podzielić się z Wami wspaniałym przepisem znalezionym na blogu Kocham, lubię, gotuję. Polecam zajrzeć tam po jeszcze więcej ciekawych i smacznych inspiracji :) Ale wracając do samego ciasta - jest przepyszne! Tak jak zawsze powtarzam, że mąż ich nie je, tak na to się skusił i chwalił, a to chyba najlepsza rekomendacja :D


Składniki na blaszkę 40x25cm:

500g wydrylowanych wiśni
3 łyżki bułki tartej + do wysypania blaszki
2 jajka
szklanka śmietanki 30%
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Kruszonka:

100g miękkiego masła + do wysmarowania blaszki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki orzechów (w moim przypadku włoskich)

Sposób przygotowania:

Wydrylowane wiśnie odstawiam na durszlaku by obciekły ze zbędnego soku. Orzechy mielę. Gdy mam tak przygotowane składniki zabieram się za przygotowanie ciasta. W misce miksera ucieram jajka z cukrem na gładką, białą masę. Następnie cały czas miksując dodaję na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Mieszam aż uzyskam jednolitą konsystencję. Formę do pieczenia smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Przekładam ciasto i równo rozsmarowuję na całej blaszce. Wiśnie mieszam z bułką tartą i wykładam na wierzch. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie wyrabiam między palcami i posypuję ciasto. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni C.

Smacznego :)

28 komentarzy:

  1. O i jeszcze dużo kruszonki, czyli tak jak lubimy najbardziej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziewczyny, dla was proponuję crumble - same owoce i K R U S Z O N K A, duuuużo kruszonki :D:D

      Usuń
    2. Crumble z rabarbarem jest najlepsze xD Jak był sezon to co drugi dzień to jadłyśmy :P

      Usuń
  2. Czekałam na to zapowiedziane wcześniej ciasto z wiśniami ;) A ta orzechowa kruszonka mmmm... musi być pyszna! :)
    Ha! A faceci tacy są, niby nie jedzą, a podkradają najwięcej :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W moim domu w taki właśnie magiczny sposób zawsze znikają bezy ...

      Usuń
  3. Aż się zarumieniłam. Wspaniale jest móc dzielić się przepisami, a jak jeszcze smakują to już całkiem. Pięknie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  4. cudowne połączenie wiśni i orzechów <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniałe ciasto, uwielbiam takie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie ucierane ciasta są pyszne, orzechowa kruszonka też bardzo mnie zachęca, jednak wiśnie w ciastku to nie moja bajka, więc zamieniłabym je na iny owoc :)

    prostozpiekarnika.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. piękne i pyszne ciasto;) wiem co mówię, bo też piekłam:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Klasyka, ale za to jaka smaczna, wygląda smakowicie, zjadłabym na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Te wiśnie pod kruszonką wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. To jest ciasto mojego dzieciństwa. No, może tylko z normalną kruszonką. Dziadek i babcia mieli działkę, na której uprawiali duuużo owoców. Zbierali i przynosili mamie, a ona piekła, piekła i piekła :)

    Zapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl

    OdpowiedzUsuń
  11. Wiśnie i kruszonka i ja więcej już nie potrzebuję, żeby wiedzieć : Musi być pyszne !

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wspaniale, chętnie poczęstuję się kawałkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kocham ucierana ciasta ! To wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie, ja ostatnio jestem na etapie ciasta ze śliwkami :-) bez roboty i bardzo smaczne polecam :-) http://agattek.blox.pl/2014/11/Ciasto-jogurtowe-ze-sliwkami.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Ciasto wygląda bardzo kusząco, zjadła bym kawałek :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Wiśnie i orzechy - pyszne połączenie! :-)

    OdpowiedzUsuń