Czy Wy też tak macie, że brakuje Wam doby na wszystkie sprawy jakimi wypadałoby się zająć? Nie wiem jak to się dzieje, ale ostatnim czasem dni upływają mi jeszcze szybciej niż zazwyczaj.
To ciasto zrobiłam już jakiś czas temu, a dopiero teraz znalazłam chwilę by usiąść i podzielić się z Wami wspaniałym przepisem znalezionym na blogu Kocham, lubię, gotuję. Polecam zajrzeć tam po jeszcze więcej ciekawych i smacznych inspiracji :) Ale wracając do samego ciasta - jest przepyszne! Tak jak zawsze powtarzam, że mąż ich nie je, tak na to się skusił i chwalił, a to chyba najlepsza rekomendacja :D
Składniki na blaszkę 40x25cm:
500g wydrylowanych wiśni
3 łyżki bułki tartej + do wysypania blaszki
2 jajka
szklanka śmietanki 30%
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Kruszonka:
100g miękkiego masła + do wysmarowania blaszki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
0,5 szklanki orzechów (w moim przypadku włoskich)
Sposób przygotowania:
Wydrylowane wiśnie odstawiam na durszlaku by obciekły ze zbędnego soku. Orzechy mielę. Gdy mam tak przygotowane składniki zabieram się za przygotowanie ciasta. W misce miksera ucieram jajka z cukrem na gładką, białą masę. Następnie cały czas miksując dodaję na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Mieszam aż uzyskam jednolitą konsystencję. Formę do pieczenia smaruję masłem i wysypuję bułką tartą. Przekładam ciasto i równo rozsmarowuję na całej blaszce. Wiśnie mieszam z bułką tartą i wykładam na wierzch. Wszystkie składniki kruszonki dokładnie wyrabiam między palcami i posypuję ciasto. Piekę około godziny w temperaturze 170 stopni C.
Smacznego :)
Uwielbiam takie ciasta :))
OdpowiedzUsuńPyszne ucierane ciasto :)
OdpowiedzUsuńO i jeszcze dużo kruszonki, czyli tak jak lubimy najbardziej :P
OdpowiedzUsuńDziewczyny, dla was proponuję crumble - same owoce i K R U S Z O N K A, duuuużo kruszonki :D:D
UsuńCrumble z rabarbarem jest najlepsze xD Jak był sezon to co drugi dzień to jadłyśmy :P
UsuńCzekałam na to zapowiedziane wcześniej ciasto z wiśniami ;) A ta orzechowa kruszonka mmmm... musi być pyszna! :)
OdpowiedzUsuńHa! A faceci tacy są, niby nie jedzą, a podkradają najwięcej :P
W moim domu w taki właśnie magiczny sposób zawsze znikają bezy ...
UsuńTa kruszynka <3
OdpowiedzUsuńAż się zarumieniłam. Wspaniale jest móc dzielić się przepisami, a jak jeszcze smakują to już całkiem. Pięknie Ci wyszło :)
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne ciasto ;)
OdpowiedzUsuńcudowne połączenie wiśni i orzechów <3
OdpowiedzUsuńto ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto, uwielbiam takie słodkości :-)
OdpowiedzUsuńTakie ucierane ciasta są pyszne, orzechowa kruszonka też bardzo mnie zachęca, jednak wiśnie w ciastku to nie moja bajka, więc zamieniłabym je na iny owoc :)
OdpowiedzUsuńprostozpiekarnika.blogspot.com
Świetne ciasto, bardzo aromatyczne
OdpowiedzUsuńpiękne i pyszne ciasto;) wiem co mówię, bo też piekłam:)
OdpowiedzUsuńKlasyka, ale za to jaka smaczna, wygląda smakowicie, zjadłabym na śniadanie :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto! :D
OdpowiedzUsuńTe wiśnie pod kruszonką wyglądają mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto mojego dzieciństwa. No, może tylko z normalną kruszonką. Dziadek i babcia mieli działkę, na której uprawiali duuużo owoców. Zbierali i przynosili mamie, a ona piekła, piekła i piekła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do zajrzenia na mojego bloga ze słodkościami: www.livingonmyown.pl
Wiśnie i kruszonka i ja więcej już nie potrzebuję, żeby wiedzieć : Musi być pyszne !
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, chętnie poczęstuję się kawałkiem :)
OdpowiedzUsuńKocham ucierana ciasta ! To wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, ja ostatnio jestem na etapie ciasta ze śliwkami :-) bez roboty i bardzo smaczne polecam :-) http://agattek.blox.pl/2014/11/Ciasto-jogurtowe-ze-sliwkami.html
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo kusząco, zjadła bym kawałek :D
OdpowiedzUsuńWiśnie i orzechy - pyszne połączenie! :-)
OdpowiedzUsuńWszystkim smakowało
OdpowiedzUsuń