Często po zrobieniu surówki do obiadu zostaje mi kawałek kapusty pekińskiej i odwieczne pytanie do czego ją wykorzystać. Niecierpię marnować jedzenia, więc zaczęłam szukać jakiegoś pomysłu. I trafiłam na bardzo fajne placuszki z kapusty pekińskiej, które serdecznie polecam. Są świetne. Podałam je z moim ulubionym sosem czosnkowym.
Składniki:
szklanka mleka
szklanka mąki
2 jajka
jedna mała cebulka
kawałek kapusty pekińskiej (ok. 200g)
ząbek czosnku
garść pietruszki
pieprz, sól
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy (najlepiej rózgą, by nie było żadnych grudek) mąkę, mleko i jajka. Cebulkę kroimy w drobną kostę, kapustę i natkę szatkujemy, czosnek przeciskam przez praskę. Stopniowo dodaję przygotowane składniki do masy, doprawiam i dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej i chochelką nakładam porcje ciasta. Smażę z obu stron do lekiego zarumienienia.
Smacznego :)
Świetny pomysł na zagospodarowanie jedzenia, też nie lubię go marnować. Placuszki intrygujące, warte wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńO proszę. Takich placków to ja jeszcze nie jadłam. Z pewnością super smakują :-)
OdpowiedzUsuńFajne! Spróbujemy, może Alf się skusi :)
OdpowiedzUsuńRaju, uwielbiam placki! A takich to jeszcze nigdy nie widziałam... Dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad!
OdpowiedzUsuńCiekawe placuszki muszę takich spróbować :)
OdpowiedzUsuńSuper placuszki. Świetny pomysł, takich placków jeszcze nie jadła. Pewnie byłby też dobre ze zwykłą kapustą.
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze, ciekawa jestem smaku :)
OdpowiedzUsuńale smakowite placuszki :)
OdpowiedzUsuńNie wpadłam na takie połączenie :p Danie wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńOoo kurcze ciekawe :D Takich placków jeszcze nie jadłam :D
OdpowiedzUsuńNie jadłam, nie znam, ale podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykamy takie placuszki. Intrygujące :)
OdpowiedzUsuńkiedyś widziałam placuszki ze zwykłej kapusty. A te z pekińskiej jeszcze ciekawej się zapowiadają!
OdpowiedzUsuńNie robiłam takich placuszków, super wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :D My jesteśmy za, lubimy kapustę w każdej formie :P
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, apetyczne placuszki :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne placuszki :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście fajniej jest coś przygotować z pozostałych produktów niż je wyrzucać, przy okazji można tak jak Ty wpaść na smaczny przepis :)
OdpowiedzUsuńProsto z piekarnika (klik!)
To ja się zaliczałam do tych co marnują resztę kapusty. Teraz już nigdy tego nie zrobię! Super przepis, zapisuję! :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na resztki pekinki, na pewno wykorzystam
OdpowiedzUsuńSwietny pomysł - wszystko co warzywne <3
OdpowiedzUsuńFaktycznie świetny pomysł na oszczędzenie resztek! :)
OdpowiedzUsuńależ to wymyśliłaś! uwielbiam wszelkie placuszki, ale jeszcze takich nie jadłam!
OdpowiedzUsuń