Gdy tylko zaczyna się sezon na ogórki to w naszym domu zaczyna się produkcja, najpierw małosolne, później kiszone, w occie i wszelkie kombinacje z curry, chilli itp. itp. Dziś te pierwsze, ulubione mojego męża. Gotowne na drugi gdzień i znikające u nas w mgnieniu oka.
Składniki:
1kg ogórków
1l wody
1,5 łyżki soli
baldach kopru (1 na słoik)
ząbek czosnku (1 na słoik)
kawałek korzenia chrzanu
liść chrzanu
kilka ziarenek pieprzu
Sposób wykonania:
Ogórki dokładnie myję, ja używam do tego specjalnej szczoteczki. Słoik(i) wyparzam, a następnie układam w nim liść i korzeń chrzanu, czosnek, koper i na końcu ogóki. Zagotowuję wodę z solą, którą zalewam słoiki. Dorzucam kilka ziarenek pieprzu, przykrywam i zostawiam na 1-2 dni.
Smacznego :)
Uwielbiam małosolne.
OdpowiedzUsuńU mnie już 6 słoik schodzi, a dziś świeżych dołożyłam na nowo. Chyba nigdy później tak nie smakują jak teraz. :)
OdpowiedzUsuńu nas również ruszyła produkcja;) bardzo lubię kiszone i małosolne
OdpowiedzUsuńO, małosolne szczególnie lubię. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńPyszne, w środę robiłam kolejną porcję małosolnych, bardzo je lubimy :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione małosolne
OdpowiedzUsuńMniam, nic dodać nic ująć :) robię słój za słojem
OdpowiedzUsuńNajlepsza wersja ogórków ;)
OdpowiedzUsuńWłaśnie chrupię takiego ogórka - pyszne :)
OdpowiedzUsuńProsto z piekarnika (klik!)
Możemy się nimi zajadać bez końca :D
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię i ciągle robię :-) jedne zjadamy a drugie już stoją w gotowości :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ogórki :D
OdpowiedzUsuńDomowe najlepsze!
OdpowiedzUsuńSą niezwykle apetyczne:)
OdpowiedzUsuńTo zdecydowanie ich czas
OdpowiedzUsuńLubię i to bardzo :))
OdpowiedzUsuńJak mama je robi to nawet czasem nie zdążę posmakować, bo mój tata zawsze jest taki szybki xd A takie dobre do kanapki są!
OdpowiedzUsuńmałosolne jem na kilogramy :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ;)
OdpowiedzUsuńMogła bym je jeść bez końca :D
OdpowiedzUsuń