wtorek, 16 czerwca 2015

Papryka faszerowana soczewicą i salami

Dziś kolejny sprawdzony przepis z magazynu Moje smaki życia. Aż wstyd przyznać, ale jest to nasze pierwsze spotkanie z soczewicą. Na szczęście należało ono do udanych. Jedyna modyfikacja jaka miała miejsce to brak cukini, po prostu jej nie miałam. Myślę jednak, że pasuje ona idealnie i następnym razem postaram się by i ona pojawiła się na naszych talerzach.


Składniki (na 4 porcje):

3 czerwone papryki
200g czerwonej soczewicy
pół średniej wielkości cukini
80g salami
puszka (400g) krojonych pomidorów
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól
natka pietruszki
olej do smażenia

Sposób wykonania:

Soczewicę opłukuję, zalewam wodą, dodaję sól do smaku i gotuję ok 15-20 minut, uważając by się nie rozgotowała. W międzyczasie kroję cebulę w kostkę i szklę ją na patelni, po chwili dodaję pokrojone salami i kawałki cukinii. Dodaję dwie łyżki krojonych pomidorów i odcedzoną soczewicę. Doprawiam solą i mieszam by składniki się połączyły.
Pozdostałe pomidory łączę z przeciśniętym przez praskę czonskiem i bazylią, mieszam i wykładam na dno naczynia do zapiekania. Umytą paprykę, przecinam na pół, usuwam nasiona oraz niepotrzebne błonki i napełniam farszem. Piekę ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni przykryte folią aluminiową. Przed podaniem posypuję pokrojoną natką.

Porada: przed zapieczeniem można na każdej papryce ułożyć po plastrze mozzarelli.

Smacznego :)

27 komentarzy:

  1. Taka faszerowana papryka zapowiada się bardzo ciekawie. Fajnie wygląda :)


    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje pierwsze spotkanie z soczewicą czeka jeszcze, aczkolwiek krok pierwszy poczyniłam i soczewica jest kupiona. ja jednak planowałam zacząć od pierogów z soczewicą :) Ale jak tylko papryka będzie w normalnej cenie to zaraz ją nafaszeruje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierogi z soczewicą to też ciekawy pomysł, czekam na przepis :)

      Usuń
    2. Soczewica nabiera "mocy urzędowej" teraz na fali u mnie pierogi z truskawkami :D

      Usuń
  3. Lubię faszerowane papryki, w Twojej wersji są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne danie :) Zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak jeszcze nie nadziewałam, ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  7. to teraz bezie więcej smakołyków z soczewicy, mam nadzieję;) Papryka niezwykle apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  8. Papryka wygląda i zapewne smakuje świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam...świetna propozycja, uwielbiam paprykę

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo lubię faszerowaną paprykę :) Ten fars musi być bardzo pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  11. Bez salami bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Musimy w końcu zapiec paprykę, bo pomidory z takim farszem też smakują pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Angelika świetne nadzienie papryki, wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo apetyczne i super danie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie! ;) tylko jak dla mnie to bez salami :P

    OdpowiedzUsuń
  16. To salami to rewelacyjny i pikantny dodatek, który tworzy charakter całego dania. Bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  17. Apetycznie wygląda, paprykę pieczoną bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kurczę, mi papryka zawsze wychodzi taka gorzka :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Świetny pomysł z takim farszem jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  20. no taka paprykę to bym zjadła, oj zjadła :):)

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam takie faszerowane warzywa, ale z kiełbasą jeszcze nigdy nie jadłam :P

    OdpowiedzUsuń
  22. Mniam, bardzo smacznie nadziane papryki :D

    OdpowiedzUsuń