czwartek, 17 września 2020

Roladki z mięsa mielonego z kapustą kiszoną i pieczarkami

 

Kiedy nie mam już siły lepić pierogów, a zostaje mi trochę farszu, wykorzystuję go do zrobienia takich roladek. Serdecznie polecam :)


Składniki (na ok. 6 roladek):

500 g mięsa mielonego (ja użyłam z szynki)
250 g kapusty kiszonej (ja użyłam takiej z marchewką)
250 g pieczarek
1 średniej wielkości cebula
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie, ja dodaję sarepską)
2 liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
mąka do panierowania
200 ml bulionu lub wody
sól, pieprz + pieprz w ziarnach
tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Zaczynam od przygotowania farszu. Kapustę kiszoną przepłukuję wodą, do momentu uzyskania odpowiedniego smaku. Jeśli lubimy bardzo kwaśną, można w ogóle pominąć ten krok. Następnie przekładam ją do garnka, zalewam wodą do przykrycia i gotuję do miękkości.
Pieczarki obieram i ścieram na tarce lub drobno kroję (preferuję pierwszą opcję). Cebulę kroję w drobną kostkę.
Rozgrzewam patelnię z tłuszczem, cebulę szklę, a następnie dodaję pieczarki i smażę do momentu odparowania z nich wody. 
Kiedy kapusta się ugotuje, odcedzam ją, studzę, a następnie kroję na mniejsze części. Do kapusty dodaję ostudzone pieczarki, doprawiam solą i pieprzem po czym dokładnie mieszam. Farsz gotowy.

Teraz czas na przygotowanie mięsa. Dość klasycznie, jak na kotlety mielone.
Do miski przekładam mięso mielone, wbijam jajko, dodaję bułkę tartą, musztardę oraz sól i pieprz. Bardzo dokładnie mieszam wszystkie składniki. Z gotowej masy odrywam kawałki i formuję pulpeciki, które następnie rozpłaszczam. Na środek wkładam łyżkę farszu i formuję roladkę dokładnie zlepiając brzegi.
Przygotowane roladki obtaczam w mące i smażę na rumiany kolor. Tak przygotowane roladki przekładam do garnka, zalewam bulionem (ewentualnie wodą), doprawiam solą i wrzucam liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz w ziarnach. Gotuję około 30 min. na małym ogniu.
W razie potrzeby można zagęścić sos jedną łyżką mąki rozmieszanej w odrobinie wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz