środa, 6 kwietnia 2016

Wielkanocny żurek

Co prawda nie na prawdziwym, własnym zakwasie, bo do tego etapu w życiu jeszcze nie doszłam ;) ale i tak bardzo smaczny żurek, który przygotowałam pierwszy raz w życiu. Bodźcem do jego zrobienia, były śmietany Zott, które otrzymałam do testowania. Wyszedł pyszny - zawiesisty, lekko kwaśny - a z dodatkiem np. chrzanu to już w ogóle odlot. Mimo, że Wielkanoc już za nami, to zachęcam do wypróbowania przepisu.


Składniki (na około 8 porcji):

8 lasek surowej białej kiełbasy
1,5 l zakwasu na żurek (takiego kupnego, z wodą)
250ml śmietany 18% Zott
8 ugotowanych na twardo jajek
3 marchewki
kawałek pora
kawałek selera
2 pietruszki
liść laurowy
2-3 kulki ziela angielskiego
2-3 ziarna czarnego pieprzu
ząbek czosnku
płaska łyżka mąki 
łyżka majeranku
sól, (ewentualnie) pieprz do smak

Sposób wykonania:

Umytą kiełbasę gotuję w 3 litrach wody, na niewielkim ogniu. Zbieram szumowiny i wkładam całą (wcześniej obraną) włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz w ziarnach. Wywar gotuję około godzinę. Następnie wszystko wyciągam z garnka i dolewam żurek z butelki. Przeciskam przez praskę czosnek i dosypuję majeranek. Gotuję zupę na wolnym ogniu około 20min. Po tym czasie wyłączam gaz i zaprawiam śmietaną Zott rozrobioną z łyżką mąki, Jeszcze raz zagotowuję. 
Do każdego talerza wkładam przed podaniem pokrojoną w plastry białą kiełbasę, tak samo pokrojoną marchewkę i pokrojone w ćwiartki jajko. Resztę warzyw wykorzystuję do zrobienia sałatki jarzynowej.


2 komentarze:

  1. Wielkanoc była całkiem niedawno, ale już naszła mnie ochota na taki żurek :) muszę ugotować w najbliższym czasie :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Niestety w domu żurku nie robię, nawet na Wielkanoc bo u mnie domownicy nie jedzą (czyt. mąż i córka). Ja uwielbiam ale gdy w Święta jest tyle do gotowania, pieczenia po prostu sobie odpuszczam. Super, że wróciłaś na bloga :)

    OdpowiedzUsuń