Podczas szukania przepisu na jakąś lekką, grillową sałatkę, wpadłam na taką z ryżem i kapustą pekińską. Choć nie zdecydowałam się podać jej do pieczonej kiełbaski to okazała się bardzo fajną przekąską na co dzień. Mój narzeczony jednak stwierdził, że powinny się w niej pojawić jeszcze kawałki kurczaka ;)
Składniki:
pół większej kapusty pekińskiej
200 g ryżu
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy
1 świeży ogórek
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Połówkę kapusty pekińskiej przekroić jeszcze raz na pół i poszatkować. Przełożyć ją do miski i zasypać solą. Po jakimś czasie odlać wodę, która się wytrąciła. Ugotować ryż i ostudzić go. Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w mniejsze, sałatkowe kawałki. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki dodać do kapusty. Całość połączyć z majonezem i jogurtem i porządnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zostawić na jakiś czas w lodówce, aż smaki się przegryzą.
pyszna musi być ta sałatka
OdpowiedzUsuńJest pyszna, zrobiłam ją z tego przepisu. Innym też bardzo smakowała a jutro robię ją drugi raz. Czerwona cebula bardzo dobrze w niej smakuje.
OdpowiedzUsuńNiesamowicie się cieszę, że sałatka smakowała :)
Usuń