czwartek, 21 kwietnia 2016

Kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym

Pomysł na szybki obiad, gdy czasu brak, co w moim przypadku ostatnio zdarza się dość często. Szczęśliwie nawet w kilka minut można przyrządzić pyszne jedzenie. Połączenie koperku i śmietany zawsze się sprawdza. Pasuje idealnie do tłuczonych ziemniaczków, bądź ryżu. Polecam.


Składniki (na dwie porcje):

większa pojedyncza pierś z kurczaka
pół większego pęczka koperku
średniej wielkości cebula
1-2 ząbki czosnku
2-3 łyżki śmietany Zott 12%
odrobina gotowej przyprawy do kurczaka lub innej swojej ulubionej mieszanki
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Cebulę kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzaną patelnię. Fileta myję i kroję na mniejsze części. Gdy cebula się zeszkli, dodaję na patelnię kurczaka i przeciskam przez praskę czosnek. Gdy kurczak się usmaży, dodaję śmietanę, pokrojony koperek i doprawiam sól i pieprz. Przesmażam całość około 10min co jakiś czas mieszając by się nie przypaliło.

2 komentarze:

  1. Mmm jakie kolorki, a ta marchewka pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak robię dania ze śmietaną to zawsze dodaję kremówkę, aby się całość nie zwarzyła. Takich mniej % i kwaśnej nie dodawałam nigdy.

    OdpowiedzUsuń