wtorek, 12 kwietnia 2016

Zupa pieczarkowa

Jest to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. Bardzo szybka i prosta w przygotowaniu oraz niesamowicie pyszna. Skrupulatnie testując śmietany Zott często się nią raczyłam w ostatnim czasie. Zdecydowanie polecam wypróbować, niby nic, a daje tyle radości ;)


Składniki:

500g pieczarek
2 litry bulionu warzywnego lub drobiowego
2-3 marchewki
1 średniej wielkości cebula
200 ml śmietany 18% Zott
sól i pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
makaron

Sposób przygotowania:

W bulionie gotuję umytą i obraną marchewkę. Pieczarki obieram i kroję na plasterki, cebulę kroję w kostkę. Na patelni podsmażam cebulę, gdy się zeszkli dodaję pieczarki i smażę aż odparuje woda. Gdy marchewka będzie miękka, wyciągam ją, dodaję do bulionu pieczarki z cebulą i gotuję kilka minut. Gdy się zagotuje, zmniejszam ogień i dodaję śmietanę. Jeszcze raz zagotowuję i 
podaję z ugotowanym makaronem i pokrojoną na plasterki marchewką.





2 komentarze:

  1. też uwielbiam pieczarkową :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię zupę pieczarkową, ale rzadko gotuje bo tylko ja sama jadam.

    OdpowiedzUsuń