poniedziałek, 2 listopada 2015

Grillowane ziemniaczki z sosem cebulowo-szczypiorkowym

Od dwóch tygodni jestem szczęśliwą posiadaczką grilla elektrycznego. I tak gdy wszyscy skończyli sezon na pieczone kiełbaski tak ja go zaczęłam :D na ruszt poszły już wspomniane kiełbaski, ryby, mięso, cukinia, pomidory, pieczarki... ale dziś prezentuję prosty przepis na grillowane ziemniaczki z sosem, zapożyczony z tego bloga, leciutko zmodyfikowany przeze mnie.



Składniki:

kilka sztuk ziemniaków
zestaw ulubionych ziół do ziemniaków
olej lub oliwa z oliwek
sól, pieprz

Sos:

200ml jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
1 czerwona cebula
pęczek szczypiorku
sól, pieprz

Sposób wykonania:

Ziemniaki jeśli są młode szorujemy pod bieżącą wodą, te starsze obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, przekładamy do miski, dodajemy odrobinę oliwy/oleju i posypujemy mieszanką ulubionych ziół do ziemniaków oraz solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy i zostawiamy na około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy sos. Do miseczki przekładamy jogurt i majonez. Szczypiorek i cebulkę drobno koimy. Dodajemy do miseczki, solimy i pieprzymy i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki pod przykryciem.
Ziemniaki pieczemy na grillu zwykłym, bądź tak jak w moim przypadku elektrycznym, przez około 20 minut co jakiś czas przekładając, by zgrillowały się równo z obu stron. Podajemy ze schłodzonym sosem.

Smacznego.

10 komentarzy: