wtorek, 7 lipca 2015

Placuszki z kapusty pekińskiej

Często po zrobieniu surówki do obiadu zostaje mi kawałek kapusty pekińskiej i odwieczne pytanie do czego ją wykorzystać. Niecierpię marnować jedzenia, więc zaczęłam szukać jakiegoś pomysłu. I trafiłam na bardzo fajne placuszki z kapusty pekińskiej, które serdecznie polecam. Są świetne. Podałam je z moim ulubionym sosem czosnkowym.


Składniki:

szklanka mleka
szklanka mąki
2 jajka
jedna mała cebulka
kawałek kapusty pekińskiej (ok. 200g)
ząbek czosnku
garść pietruszki
pieprz, sól
olej do smażenia

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy (najlepiej rózgą, by nie było żadnych grudek) mąkę, mleko i jajka. Cebulkę kroimy w drobną kostę, kapustę i natkę szatkujemy, czosnek przeciskam przez praskę. Stopniowo dodaję przygotowane składniki do masy, doprawiam i dokładnie mieszam.
Na patelni rozgrzewam olej i chochelką nakładam porcje ciasta. Smażę z obu stron do lekiego zarumienienia.

Smacznego :)

23 komentarze:

  1. Świetny pomysł na zagospodarowanie jedzenia, też nie lubię go marnować. Placuszki intrygujące, warte wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O proszę. Takich placków to ja jeszcze nie jadłam. Z pewnością super smakują :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne! Spróbujemy, może Alf się skusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Raju, uwielbiam placki! A takich to jeszcze nigdy nie widziałam... Dzięki za pomysł na jutrzejszy obiad!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe placuszki muszę takich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super placuszki. Świetny pomysł, takich placków jeszcze nie jadła. Pewnie byłby też dobre ze zwykłą kapustą.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie jadłam jeszcze, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie wpadłam na takie połączenie :p Danie wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ooo kurcze ciekawe :D Takich placków jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie jadłam, nie znam, ale podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pierwszy raz spotykamy takie placuszki. Intrygujące :)

    OdpowiedzUsuń
  12. kiedyś widziałam placuszki ze zwykłej kapusty. A te z pekińskiej jeszcze ciekawej się zapowiadają!

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie robiłam takich placuszków, super wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny pomysł :D My jesteśmy za, lubimy kapustę w każdej formie :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajny pomysł, apetyczne placuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Rzeczywiście fajniej jest coś przygotować z pozostałych produktów niż je wyrzucać, przy okazji można tak jak Ty wpaść na smaczny przepis :)

    Prosto z piekarnika (klik!)

    OdpowiedzUsuń
  17. To ja się zaliczałam do tych co marnują resztę kapusty. Teraz już nigdy tego nie zrobię! Super przepis, zapisuję! :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny pomysł na resztki pekinki, na pewno wykorzystam

    OdpowiedzUsuń
  19. Swietny pomysł - wszystko co warzywne <3

    OdpowiedzUsuń
  20. Faktycznie świetny pomysł na oszczędzenie resztek! :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ależ to wymyśliłaś! uwielbiam wszelkie placuszki, ale jeszcze takich nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń