sobota, 11 lipca 2015

Ogórki małosolne

 Gdy tylko zaczyna się sezon na ogórki to w naszym domu zaczyna się produkcja, najpierw małosolne, później kiszone, w occie i wszelkie kombinacje z curry, chilli itp. itp. Dziś te pierwsze, ulubione mojego męża. Gotowne na drugi gdzień i znikające u nas w mgnieniu oka.


Składniki:

1kg ogórków
1l wody
1,5 łyżki soli
baldach kopru (1 na słoik)
ząbek czosnku (1 na słoik)
kawałek korzenia chrzanu
liść chrzanu
kilka ziarenek pieprzu

Sposób wykonania:

Ogórki dokładnie myję, ja używam do tego specjalnej szczoteczki. Słoik(i) wyparzam, a następnie układam w nim liść i korzeń chrzanu, czosnek, koper i na końcu ogóki. Zagotowuję wodę z solą, którą zalewam słoiki. Dorzucam kilka ziarenek pieprzu, przykrywam i zostawiam na 1-2 dni.

Smacznego :)

20 komentarzy:

  1. U mnie już 6 słoik schodzi, a dziś świeżych dołożyłam na nowo. Chyba nigdy później tak nie smakują jak teraz. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u nas również ruszyła produkcja;) bardzo lubię kiszone i małosolne

    OdpowiedzUsuń
  3. O, małosolne szczególnie lubię. Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne, w środę robiłam kolejną porcję małosolnych, bardzo je lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, nic dodać nic ująć :) robię słój za słojem

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsza wersja ogórków ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo je lubię i ciągle robię :-) jedne zjadamy a drugie już stoją w gotowości :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak mama je robi to nawet czasem nie zdążę posmakować, bo mój tata zawsze jest taki szybki xd A takie dobre do kanapki są!

    OdpowiedzUsuń
  9. Mogła bym je jeść bez końca :D

    OdpowiedzUsuń