wtorek, 4 marca 2014

33. Sałatka makaronowa z brokułem

Dziś zapraszam wszystkich na sałatkę. Z podanych składników wychodzi tak duża porcja, że mogłabym wykarmić pułk wojska! Jeśli jednak nie organizujecie przyjęcia dla większej ilości osób ;) , a chcielibyście wypróbować przepis na kolację, polecam wykonanie go z połowy składników. 



Składniki:

1 brokuł (ok 500g)
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
opakowanie makaronu penne
30dag dobrej jakościowo szynki (idealnie pasuje wędzona)
opakowanie jogurtu greckiego (200g)
5 łyżek majonezu
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie aż będzie al dente. Po tym czasie odcedzamy go i przelewamy zimną wodą. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki i również gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo (należy pilnować by się nie rozgotował), po czym odcedzamy i studzimy.
Obie papryki oraz szynkę pokroić w kostkę. Majonez mieszamy z jogurtem greckim. Powstały w ten sposób sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy.


Smacznego

1 komentarz:

  1. Wygląda świetnie :D Jako że uwielbiam sałatki makaronowe (właśnie jedna z nich u mnie na blogu) to zapisuje Twój przepis :))

    OdpowiedzUsuń