sobota, 8 marca 2014

34. Tropikalny chleb bananowo-ananasowy

Podczas ostatnich zakupów w jednym z marketów natknęłam się na wyprzedaż książek. Po przewaleniu kilku koszy wygrzebałam taką, której tytuł brzmiał "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki" za oszałamiającą kwotę 2,99zł. Niewiele myśląc spakowałam ją do koszyka. Dopiero w domu, podczas przeglądania na spokojnie, okazało się, że zawiera ona mnóstwo interesujących przepisów. Jednym z nich dzielę się z Wami w dzisiejszym poście.




Składniki:

5 szklanek mąki pszennej
20 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki chudego mleka w proszku
1/2 łyżki soli
1 łyżka cynamonu
2 jajka
3 łyżki miękkiego masła lub margaryny
1 łyżka miodu
2 dojrzałe rozgniecione banany
115 g posiekanych suszonych ananasów
sok z 1 dużej pomarańczy
375 ml wody
2 łyżki mleka do posmarowania

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę i mleko w proszku. Dodajemy rozkruszone drożdże, sól oraz cynamon i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajka, masło, miód, banany, ananasy oraz sok pomarańczowy wymieszany z wodą i zagniatamy do uzyskania miękkiego ciasta, które następnie przekładamy na wysypaną mąką stolnicę i wyrabiamy.
Gotowe gładkie ciasto przekładamy do wysypanej mąką miski i przykrywamy folią. Zostawiamy na ok. 2 h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Po tym czasie przekładamy jeszcze raz ciasto na stolnicę i wyrabiamy, przebijając wszystkie pęcherzyki. Uformowane ciasto wkładamy do natłuszczonej formy i zostawiamy na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C.
Na koniec chleb smarujemy mlekiem i pieczemy przez około 40 min.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz