czwartek, 21 lutego 2013

21. Pasta makrelowa (masło rybne)

Czy pamiętacie z dzieciństwa popularne masło rybne o charakterystycznym pomarańczowym kolorze?
Oto prosty przepis dzięki któremu można przypomnieć sobie jego smak :)



Składniki:

makrela wędzona (ok. 25-30 dag)
2-3 łyżki masła
1 łyżka koncentaru pomidorowego

Sposób wykonania:

Makrelę pozbawić skóry i ości, a następnie rozdrobnić ją w miseczce. Dodać masło i koncentrat, po czym blendujemy do uzyskania jednolitej masy.

Przepis dodaję do akcji "Pasty i smarowidła":

Pasty i smarowidła

Smacznego

9 komentarzy:

  1. dla mnie to też smak dzieciństwa... tata w soboty robił pastę na kanapki :D teraz rzadko jadam makrelę, ale chyba pora wrócić do tego zwyczaju...

    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam... smak dzieciństwa. Już wiem co jutro na kanapeczki będę jadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasami(!) robię ,nawet bardzo podobną

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama zawsze robiła takie masełko makrelowe, bez żadnych dodatków, pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajna ;)) takiej jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajny pomysł, akurat mam makrelę w lodówce więc spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. jak kupuję gotową w sklepie jest mi po niej niedobrze. Po tej będę czuła się wspaniale. Juz to czuję:)

    OdpowiedzUsuń
  8. CIEKAWE JAKBY SMAKOWAŁA PASTA ZMAKRELI Z MAJONEZEM

    OdpowiedzUsuń