czwartek, 22 listopada 2012

08. Ciasto a'la tiramisu

Nie ośmielę się nazwać mojego ciasta prawdziwym włoskim tiramisu. Jest to co najwyżej jego namiastka... ale za to bardzo smaczna namiastka! Na tyle, że do zdjęcia został tylko malutki, nadgryziony kawałek ;)



Składniki:

(na małą formę o wymiarach: 18cm x 13cm, akurat na 2 osoby ;)  )

2 żółtka z dużych jajek
5 łyżek cukru
250 g serka mascarpone
opakowanie podłużnych biszkoptów
filiżanka mocnej kawy rozpuszczalnej
aromat rumowy
kakao do posypania (u mnie słodkie, rozpuszczalne)

Sposób przygotowania:

Przygotować filiżankę mocnej kawy i pozostawić do przestygnięcia. Gdy to nastąpi dodać aromat rumowy.
W średniej wielkości misce ubić żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodać do niej serek mascarpone i wymieszać.
Połowę biszkoptów ułożyć w formie i polać kawą (należy uważać by nie nalać jej za dużo, bo biszkopty rozmiękną, a tego nie chcemy ;) ), a następnie rozsmarować na nich połowę masy. Na nią układamy drugą warstwę  biszkoptów namoczonych w kawie, smarujemy pozostałą częścią masy i posypujemy kakao.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią i wkładamy do lodówki na minimum 4 godziny.



Smacznego

7 komentarzy:

  1. Tiramisu....Przepis wyśmienity..... Palce lizać....

    OdpowiedzUsuń
  2. musiało być przepyszne, że tak szybko zniknęło :D
    wstyd się przyznać, ale ja jeszcze nigdy nie robiłam ani nie jadłam tiramisu-najwyższy czas to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Widać, że było pyszne skoro tylko tyle zostało :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namiastka namiastka, ale widać jaka dobra. Wygląda cudownie, mimo tego, że nadgryziona, że resztówka. Kurcze a ja nigdy tiramisu nie robiłam nawet ;) Trzeba to wkońcu zmienić

      Usuń
  4. pycha!:D dawno nie robiłam, chyba najwyższy czas popełnic tiramisu ;) pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na prawdę jest pyszne, polecam też często je robię :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Może i namiastka tiramisu, ale za to jaka smaczna :D

    OdpowiedzUsuń