czwartek, 18 października 2012

02. Paprikás krumpli


Paprikás krumpli to jednogarnkowa potrawa pochodząca z Węgier. Dawniej popularna wśród chłopów i pasterzy, z racji tego, że była, prosta, sycąca i tania w przygotowaniu, dziś zyskuje uznanie w szerszych kręgach stając się jedną z najczęściej gotowanych tradycyjnych potraw tamtejszej kuchni. To uboższa wersja, innej madziarskiej specjalności - gulaszu - w której ziemniaki zastępują mięso.
Gdyby pokusić się o przetłumaczenie nazwy to oznaczałaby ona dosłownie: paprykowe ziemniaki, aczkolwiek spotkałam się gdzieś z wersją "paprykarz z ziemniaków".

Co prawda niektórzy Węgrzy uważają, że moja wersja paprikas krumpli odbiega od oryginału, aczkolwiek przepis mam od znajomego z Szegedu.



Składniki:

pół szklanki oleju
1-2 łyżki ostrej papryki
3 średniej wielkości czerwone cebule
2 czerwone papryki
2 pomidory
1kg ziemniaków
puszka groszku
2-3 laski kiełbasy typu zwyczajna
łyżeczka Eros Pista* (opcjonalnie)
sól, pieprz

Sposób przygotowanie:




*Eros Pista - czyli Ostry Stefek to bardzo ostry przecier z papryki. Dostępny w specjalistycznych sklepach z węgierskimi produktami i na niektórych stronach internetowych.



Smacznego

4 komentarze:

  1. Brzmi przepysznie, bardzo mi się podoba zarówno przepis, jak i wizualizacja przepisu :) To jedno z dań, które na pewno spodobało by się mojej rodzince

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, coś dla moich panów, fanów kuchni węgierskiej. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Można jeszcze dołożyć makaron, jeśli ktoś lubi gęstsze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepsze do tego są zaciereczki

      Usuń