sobota, 31 października 2020

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Ta wersja krokietów idealnie sprawdzi się z barszczem czerwonym.



 Składniki (na ok. 14 krokietów, średnica patelni 22 cm):

Naleśniki:
200 g mąki
200 ml wody gazowanej
400 ml mleka
3 jajka
szczypta soli
3 łyżki oleju

Farsz:
250 g kapusty kiszonej
250 g pieczarek
1 cebula
sól, pieprz
tłuszcz do smażenia

Dodatkowo:
jajko
bułka tarta

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na naleśniki wrzucam do miski i dokładnie mieszam ręcznie lub przy użyciu miksera.
Gotową masę odstawiam na ok. 30 min.

Rozgrzewam patelnię i smażę bez tłuszczu cienkie naleśniki. 

Kapustę kiszoną przepłukuję wodą do momentu uzyskania odpowiedniego smaku. Jeśli lubimy bardzo kwaśną można w ogóle pominąć ten krok. Następnie przekładam ją do garnka, zalewam wodą do przykrycia i gotuję do miękkości.
Pieczarki obieram i ścieram na tarce lub drobno kroję (preferuję pierwszą opcję). Cebulę kroję w drobną kostkę.
Rozgrzewam patelnię z tłuszczem, cebulę szklę, a następnie dodaję pieczarki i smażę do momentu odparowania z nich wody. 
Kiedy kapusta się ugotuje, odcedzam ją, studzę, a następnie kroję na mniejsze części. Do kapusty dodaję ostudzone pieczarki, doprawiam solą i pieprzem po czym dokładnie mieszam. Farsz gotowy.

Teraz na każdy naleśnik nakładam farsz. Zwijam krokieta, zaginam dół oraz brzegi lekko do środka, a następnie całość roluję.

Tak przygotowane krokiety obtaczam w rozkłóconym jajku (może być z dodatkiem soli i pieprzu) i bułce tartej. Smażę na patelni do momentu uzyskania złotego koloru z każdej strony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz