sobota, 27 czerwca 2020

Kapusta młoda z koperkiem

Gdy zaczyna się sezon na młodą kapustę, tę przygotowaną w sposób zaprezentowany poniżej mogłabym jeść codziennie. I to w zasadzie bez żadnych dodatków, no może oprócz młodych ziemniaczków.


Składniki

1 mniejsza główka kapusty młodej
1 cebulka
pęczek koperku (chyba, że jest duży to pół)
1 łyżka masła
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kapustę obieram z wierzchnich liści, myję pod bieżącą wodą i lekko osuszam, następnie dzielę na 4 części, wykrawam głąb i drobno szatkuję. Przekładam do garnka, wlewam około pół szklanki wody i gotuję ok. 10-20 min, w zależności od tego jak młoda jest kapusta.
W międzyczasie przygotowuję koperek, myję go, osuszam i drobno szatkuję.
Kiedy kapusta zmięknie dodaję koperek oraz sól i pieprz.
Następnie prawilnie powinnam zrobić zasmażkę z masła i mąki, ale zdarza mi się po prostu wrzucić do garnka z kapustą masło, a następnie mąkę i szybko wymieszać.
Gotowe.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz