piątek, 16 października 2015

Udziec z kurczaka z warzywami

Powroty z urlopów są ciężkie, bardzo ciężkie. Niby już 2 tygodnie temu wróciłam do pracy i "normalnego" życia ale cały czas ciężko mi się do tego przyzwyczaić. Chyba złapało mnie coś na kształt jesiennej chandry. Ale gotować trzeba :D wczoraj pokusiłam się nawet na coś bardziej skomplikowanego i pracochłonnego. Pieczony udziec z  kurczaka z warzywami. Niestety z racji tego, że szybko robi się ciemno, a obiady przygotowuję na powrót męża z pracy, zdjęcia nie są najlepszej jakości :(



Składniki:

5-6 udźców z kurczaka
2 średniej wielkości cebule
2 duże marchewki
8 średniej wielkości ziemniaków
1,5 łyżeczki cukru (można zastąpić miodem)
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka suszonego czosnku
łyżeczka tymianku
łyżeczka rozmaryny
łyżka oleju + do smażenia
sól

Sposób przygotowania:

Wyczyszczone i umyte udźce nacieram solą i odstawiam, a w międzyczasie przygotowuję warzywa. Ziemniaki obieram, kroję w średnią kostkę. Przekładam do miski, dodaję łyżkę oleju, rozmaryn, sól i mieszam. Cebulę kroję w pióra, a marchewkę w grubsze plastry. Kurczaka obsmażam z każdej strony na oleju. Gotowego przekładam do miski i posypuję papryką, tymiankiem, połową łyżeczki czosnku i mieszam. Na pozostałym po smażeniu oleju karmelizuję cukier, dodaję cebulę i marchewkę i przesmażam ok. 5 min. ciągle mieszając. Do naczynia żaroodpornego przekładam marchewkę z cebulką, posypuję pozostałym czosnkiem, dodaję połowę ziemniaków, udźce i znów resztę ziemniaków. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 50-60minut. Przed końcem pieczenia  (ok. 15 minut) można zdjąć pokrywę naczynia żaroodpornego by składniki ładnie się przypiekły.

Smacznego :)

5 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie jednogarnkowe smakołyki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja zawsze twierdzę, że takie kurczaczki z jednego naczynia to właśnie najmniej pracochłonne obiady :D Też uwielbiamy kurczaki z warzywami :) Ja tylko najpierw zawsze marynuję najpierw mięsko, nie obsmażam tylko takie umieszczam z warzywami w naczyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. I człowiek znów zrobił się głodny :P Kurczak w takim wydaniu zawsze mile widziany :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajna obiadowa propozycja.

    OdpowiedzUsuń