poniedziałek, 11 maja 2015

Marchewka obiadowa

Tak przygotowana marchewka to jeden z moich ulubionych dodatków do obiadu. Jej słodki smak doskonale komponuje się z większością dań mięsnych. W ostatnim opublikowanym przepisie była przełamaniem dla kwaśnego posmaku sosu jogurtowo-koperkowego.



Składniki (na 2-3 porcje):

2 większe marchewki
1 łyżeczka cukru
pół łyżeczki soli
1 łyżka margaryny do smażenia
1 łyżka mąki

Sposób wykonania:

Obraną i umytą marchewkę kroję w niezbyt grube talarki, po czym przekładam do garnka i zalewam wodą (tylko by ją przykryć). Gotuję do miękkości. W międzyczasie na patelni rozpuszczam tłuszcz, wsypuję mąkę i robię zasmażkę. Gdy marchewka będzie gotowa dodaję do niej zasmażkę. Zostawiam jeszcze chwilę na ogniu by wszystko się razem połączyło.

Smacznego :)


1 komentarz:

  1. Ja również uwielbiam taką marchewkę w postaci dodatku do obiadu. Często robię również w połączeniu w groszkiem.

    OdpowiedzUsuń