niedziela, 19 maja 2013

29. Sałatka z kapustą pekińską i ryżem


Podczas szukania przepisu na jakąś lekką, grillową sałatkę, wpadłam na taką z ryżem i kapustą pekińską. Choć nie zdecydowałam się podać jej do pieczonej kiełbaski to okazała się bardzo fajną przekąską na co dzień. Mój narzeczony jednak stwierdził, że powinny się w niej pojawić jeszcze kawałki kurczaka ;)



Składniki:

pół większej kapusty pekińskiej
200 g ryżu
1 czerwona papryka
1 czerwona cebula
1 puszka kukurydzy
1 świeży ogórek
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Połówkę kapusty pekińskiej przekroić jeszcze raz na pół i poszatkować. Przełożyć ją do miski i zasypać solą. Po jakimś czasie odlać wodę, która się wytrąciła. Ugotować ryż i ostudzić go. Paprykę, cebulę i ogórka pokroić w mniejsze, sałatkowe kawałki. Kukurydzę odcedzić. Wszystkie przygotowane wcześniej składniki dodać do kapusty. Całość połączyć z majonezem i jogurtem i porządnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zostawić na jakiś czas w lodówce, aż smaki się przegryzą.


Smacznego

3 komentarze:

  1. pyszna musi być ta sałatka

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest pyszna, zrobiłam ją z tego przepisu. Innym też bardzo smakowała a jutro robię ją drugi raz. Czerwona cebula bardzo dobrze w niej smakuje.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niesamowicie się cieszę, że sałatka smakowała :)

      Usuń