sobota, 4 maja 2013

27. Likier kukułkowy

Likier kukułkowy był moim pierwszym eksperymentem w produkcji własnych nalewek. Efekt okazał się na tyle satysfakcjonujący, że bardzo chętnie i często go powtarzam. Polecam i Wam wypróbować ten zaskakująco prosty przepis na likier, który powstaje w zaledwie tydzień :)




Składniki:

300 gram kukułek
250 ml wódki

Sposób wykonania:

Kukułki włożyć do reklamówki i przy pomocy tłuczka do mięsa rozbić na drobne kawałki, które następnie przełożyć do butelki. Zalać wódką. Odstawić na kilka dni, by drobinki się rozpuściły, a smaki przegryzły. Od czasu do czasu wstrząsnąć butelką.


Smacznego

3 komentarze:

  1. Nieźle rozgrzewa od środka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś robiłam bardzo często .Świetnie smakuje do nasączania biszkoptu np do tortu orzechowego

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale fajny ten likier, podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń