czwartek, 14 marca 2013

24. Tort pistacjowo-kawowy

Do niedawna moim niespełnionym marzeniem było robienie tortów. Wszystko to z błahej przyczyny - po prostu nie nadarzały się ku temu okazje. Dodatkowo mój narzeczony nie przepada za tego typu słodkościami, więc nawet w domu nie miałam powodu do tego.
 Jednakże paczka z produktami do testowania od firmy Dan Cake, która zawierała między innymi blaty tortowe, zmieniła moje nastawienie. 
No i zrobiłam. Pyszny, nie za słodki tort z kawowo-pistacjową nutą. A problem domowego niejadka zignorowałam - zaniosłam tort do pracy ;) 


Składniki:

- 3-warstwowy ciemny spód tortowy Dan Cake
30 dag masła
300 ml mleka
5 żółtek
7 łyżk cukru
 3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
20 dag obranych pistacji
10 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Czekolade zetrzeć na tarce, a pistacje drobno pokroić.
Żółtka utrzeć z cukrem, następnie wsypać do tej mieszaniny mąkę, kawę i dodać odrobinę mleka. Dokładnie wymieszać, by nie powstały grudki.
Resztę mleka podgrzać i dodać do niego wcześniej przygotowaną masę. Zagotować, uważając by się nie przypaliła (!).
Gdy będzie gotowa, zdjąć z ognia i ostudzić. Do zimnej masy dodawać po trochu masło i ucierać.
Tak przygotowany krem podzielić na 3 części. Do pierwszej dodać połowę pistacji, do drugiej - czekoladę, a trzecią pozostawić do posmarowania wierzchu i boków tortu.
Pierwszy blat tortu nasączyć wiśniówką i rozprowadzić na nim masę z pistacjami. Nałożyć drugi - nasączony wiśniówką - blat i wyłożyć masę z czekoladą. Przykryć ostatnim blatem, również go nasączyć i wysmarować wierzch i boki pozostałym kremem. Górę udekorować resztą pistacji.


Smacznego

7 komentarzy: