piątek, 8 lutego 2013

19. Pasta z makreli (2 wersje)


Tym razem prosty przepis na wykorzystanie wędzonej makreli. Jakiś czas temu udało mi się zakupić większy jej okaz, w efekcie czego powstały 2 wersje popularnej pasty rybnej. Polecam :)



WERSJA I:

Składniki:

pół większej markeli wędzonej
jajko ugotowane na twardo
1-2 łyżeczki majonezu
pieprz

Sposób wykonania:

Makrelę pozbawić skóry i ości, a następnie rozdrobnić ją. Jajko pokroić w drobną kostkę. Oba składniki wrzucić do miseczki, dodać majonez oraz pieprz i porządnie wymieszać. Wstawić na trochę do lodówki, by smaki się "przegryzły".

WERSJA II:

Składniki:

pół większej makreli wędzonej
mały ogórek kiszony
pół małej cebuli czosnkowej
łyżeczka ketchupu

Sposób wykonania:

Makrelę pozbawić skóry i ości, a następnie rozrobnić ją. Ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miseczki, dodać ketchup i porządnie wymieszać. Wstawić na trochę do lodówki by smaki się "przegryzły".


Smacznego

7 komentarzy:

  1. Za makrelami wprost przepadam.
    Kiedyś częsciej robiłam różnego rodzaju pasty na kanapki, między innymi taką z makrelą, jajkiem i ogórkiem kiszonym. Mniam. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Zgadza się, roboty z tym trochę jest, ale efekty pyszny, więc warto się trochę pomęczyć ;)

      Usuń
  3. Pyszne muszą być z nią kanapki:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ruch tu jak na tureckim bazarze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam taką makrelę szczególnie z kiszonym ogórkiem i jajkiem ;) i obowiązkowo kromką świeżego pieczywa. Pycha :)

    OdpowiedzUsuń