czwartek, 17 stycznia 2013

16. Pieczone udka drobiowe z ziemniakami

Zapewne większość osób interesujących się gotowaniem ma swojego kulinarnego guru. Dla mnie jest nim Magda z Gotuj.Skutecznie.Tv. Bardzo często korzystam z jej przepisów, bo jak sama mówi, są proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu.
Oto jedna z jej propozycji, w której troszkę zmodyfikowałam składniki pod nas (mnie i mojego faceta) ;)



Składniki:

- ziemniaki (ilość zależy od apetytu ;) )
- 2 udka drobiowe ze skórą
- pół papryki
- sól, pieprz, papryka w proszku
- masło - kilka kawałków na 

Sposób przygotowania:

Udka umyć, osuszyć, a następnie doprawić solą, pieprzem, papryką i odstawić na chwilę. W międzyczasie  obrać, umyć i pokroić w kostkę ziemniaki. Ułożyć je do naczynia żaroodpornego. Dodać sól i dokładnie wymieszać. Na wierzch położyć wcześniej przygotowane mięso. Paprykę umyć, pokroić i ułożyć dookoła udek. Na oba kawałki mięsa położyć małe kawałeczki masła.
Naczynie przykryć pokrywką lub (gdy jej nie mamy) folią aluminiową. Następnie wstawić je do nagrzanego do 220 ° C piekarnika i piec ok. 2h.
Ja pod koniec pieczenie zdejmuję pokrywkę, by mięso się przyrumieniło.






Smacznego

4 komentarze:

  1. fajne danie ;)) bardzo takie lubię

    OdpowiedzUsuń
  2. proste i smaczne danie, które praktycznie robi się samo :) bardzo apetycznie wygląda :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń